רותמת לעשייה: הכירו את המדריכה שהגתה את תכנית "רתמים" לאקטיביזם חברתי

בשנים האחרונות, במקביל לעשייה בנגב בתכנית רתמים, אני מתגוררת בשכונת התקווה בתל אביב. אני מסיימת השנה את תפקידי כמנהלת ומייסדת של תכנית 'רתמים' עם סיפוק גדול וחיוך רחב. הקמת התכנית נבעה מתוך האמונה הגדולה בנעשה בעולם המכינות והשאיפה שבני הנוער שגדלו בערי הנגב ירצו ויוכלו לקחת חלק. בתכנית, שעובדת בשיתוף מכינת עמיחי, אנחנו עוסקים בפיתוח מנהיגות מקומית בנגב, כחלק מההבנה שהאנשים שגדלו במקום ומכירים לעומק את החוזקות והאתגרים שלו, יובילו תהליכי פיתוח אזורי באופן המיטבי.

השנה לקחתי חלק בתכנית אפ"ק של בארצנו – תנועת ההתיישבות של בוגרי המכינות, ושמחתי להכיר קהילות נוספות של צעירים שגרים ופועלים בשכונות בערים ברחבי הארץ. אנשים שמגיעים לשכונה ממקום של ענווה, מתוך הבנה שלפני שאנחנו חותרים לשינוי יש לנו המון מה ללמוד מהצעירים והמבוגרים שגדלו בשכונות ומהמסורות המקומיות.

יחד עם שאר החברים מפורום 'צעירים עושים שכונה' שרובם בני המקום, ארגנו השנה מספר אירועים שמטרתם יצירת חיבורים בין האוכלוסיות החדשות לוותיקות בשכונת התקווה, דרך קבלות שבת, הרצאות ומפגשים בבר השכונתי. אירוע השיא השנה היה פסטיבל כדורגל "שכונדיאל" ו"שכונדיאלה" לנשים – כמחווה לבני יהודה, הקבוצה השכונתית. לאחרונה, החלטנו שבנוסף לעשייה הקהילתית, נתמקד במוביליות חברתית. לדעתי, הקמת מכינה קדם צבאית, או שלוחה נוספת של 'רתמים' בתוך השכונה יכול להיות צעד משמעותי בדרך.

כאשר אנחנו פועלים, אנחנו מתעקשים לפעול יחד עם תושבים בני המקום – שמכירים את החוזקות והיופי של האזור וחוו על בשרם את הכאבים והאתגרים. שיתוף פעולה בין האוכלוסיות החדשות והוותיקות לא תמיד קל, ומציף אתגרים שנובעים מפערים עדתיים וחברתיים שאנחנו מכירים טוב בישראל, אבל עצם המפגש והעבודה המשותפת – עוד לפני היעדים שמציבים – מובילים לצמיחה בריאה של כל אחד מאיתנו כפרטים, ושלנו כחברה".

>>מלכת המדבר: הכתבה שפורסמה ב"מקור ראשון" על מפעלה של עינב יצחקי במסגרת תכנית רתמים

>>לדף הפייסבוק של תכנית רתמים